Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szimbólumok
  2007-03-24 17:45:01, szombat
 
  Szimbólumok
Árpádsáv, kettős kereszt, piros-fehér kockák
2007. március 23. 12:52




Közép-Kelet Európa új demokráciái megalakulásuk után betiltották az ordas eszméket felidéző önkényuralmi jelképeket. Erről törvényeket is hoztak, de ma már látható, hogy nincs száz százalékos megoldás. Másként hatnak a közvéleményre a bal- és a jobboldali totalitarizmus szimbólumai, és vezéreik arcképei: egyesek csak viszolygást keltenek, más jelképek még jelentős vizuális módosítással is elrettentő hatásúak maradtak, félelmet keltenek, ezért bármikor alkalmasak arra, hogy egy radikális kisebbség provokálja vele a többséget.
A kilencvenes években a Szabó Albert-féle ,,Világnemzeti Népuralmista Párt" vörös lobogójának közepén fehér körben a fekete fogaskerék volt látható. Egyértelmû volt, hogy a tisztázatlan forrásokból finanszírozott, karszalagos egyenruhában parádézó, néhány tucat főből álló társaság a német nemzetiszocialista mozgalom, azon belül is közelebbről az SA egyfajta ,,utánérzése". Azzal a céllal létesült, hogy sokkolóan hasson a magyar antifasisztákra, megbotránkoztassa és politikai állásfoglalásra késztesse a Demokratikus Charta híveit. 1998 után azonban Szabó Albert egyik pillanatról a másikra eltûnt, a mozgalmával és provokáló lobogójával együtt. Ennek egyik oka az lehetett, hogy a hazai szélsőjobboldaliak kezdettől fogva gyanakodva tekintettek rá, még Csurka István is nyilvánosan megbélyegezte, mint provokátort.
A magyar szélsőjobboldalnak nem kellett a német náci formavilág: a saját hagyományára akart építeni, s napjainkra megteremtette a maga ,,újnyilas" szimbólumrendszerét, melynek középpontjában az Árpád-sávos zászló áll. A hungarista (nyilas) pártok zászlaján, karszalagján látható ,,Árpád-sáv" a magyar jelleget igyekezett hangsúlyozni és fokozni. Ezért a nyilasok a nyolcszor vörössel és ezüsttel vágott magyar címerrel ellentétben kilenc sávot - öt pirosat és négy fehéret - illesztettek lobogójukra, úgy, hogy 90°-kal elforgatott fehér négyzetben állt a zöld, ,,H" betûvel ékesített nyilaskereszt. Ez az elrendezés utalt a középkori zászlóhasználatra, ugyanakkor továbbfejlesztette azt. Az új típusú - kilenc sávos - lobogó a mozgalom szándéka szerint megújítandó magyarság öt - egymást feltételező - társadalmi csoportját (a nemzettartó paraszt, a nemzetépítő munkás, a nemzetvezető értelmiség, a nemzetmegtartó nő-gyermek-ifjúság, a nemzetvédő fegyveres erők) jelképezte (öt vörös sáv). Ezeket a rétegeket a hungarizmus erkölcsi (kereszténység), szellemi (nacionalizmus) és anyagi (szocializmus) alapjai, valamint a ,,konnacionalizmus" tartja össze, így négy fehér sáv a magyar nemzetet és a Kárpát-Duna Nagyhazát alkotó népszemélyiségeket (magyarság, szlovákság, ruszinság, románság, németség, szerbség) szimbolizálja.
Bármilyen zavaros és tragikusan kompromittált a nyilasok ,,Árpád-sávos zászlajának" eszmei tartalma, a MIÉP-Jobbik szavazóinak és szimpatizánsainak két-háromszázezer főre becsült tábora nem véletlenül kezdte el használni. Hiszen amikor Szálasi Ferenc ,,nemzetvezető" 1944. október 15-én ,,átvette a hatalmat", már több évtizedes múltra tekintett vissza az az újpogány, antiszemita és radikális-nacionalista eszmerendszer, melyből pártja táplálkozott. Többek között olyan dilettáns ideológusok és történészek dolgoztak rajta rendíthetetlen szorgalommal, mint Zadravetz páter, majd Málnási Ödön, akiknek nézeteit tehetséges újságírók, mint Milotay István vagy Oláh György népszerûsítették. Jellemző tény, hogy a sumér-magyar rokonságra és az evangéliumok kisajátítására építő nyilas mitológia szívósan tovább élt 1945 után, az emigrációban is: a napokban halt meg aggastyán korban Badinyi Jós Ferenc, akiknek a témával foglalkozó mûveit még ma is hívekre találnak.
Az Árpád-sáv, még módosított változatában is azért hat napjainkban a nacionalista, az antiszemita eszmékkel kacérkodó jobboldaliakra, mert a nemzeti történelem középkori szimbólumaira épít. Közben úgy provokálja a baloldaliakat és a zsidó származásúakat a holokauszt felidézésével, hogy nem folyamodik a törvényileg tiltott ,,önkényuralmi jelképhez", a nyilaskereszthez. Nyilvánvaló, hogy e provokáció híján senkit sem zavarna a történelmi relikviának tekinthető lobogó, melyet az állami címer baloldalán is viszontláthatunk. Amúgy gondoljuk csak meg: a történelmi magyar címer más elemeit is kisajátították a különböző ,,nemzeti fasizmusok": a szlovák Hlinka gárda például a fekete kettős (lotharingiai) keresztes vörös zászló alatt masírozott. Ez nem zavarta az 1993-ban létrejött független szlovák államot, hogy az ismerős hármas halom tetején, kék-piros fehér színvilágban, állami jelképként megtartsa.
Megjegyzendő, hogy Horvátországnak szintén meggyûlt a baja saját címerével, melyet 1941 és 1945 között az usztasák bitoroltak, de amelynek bizonyos motívumai történelmi perszonálunióra való tekintettel a magyar uralkodók szimbólumai között is megjelentek. A piros-fehér kockás központi címert a horvátok ¹ahovnicaként emlegetik, amely a ¹ah, vagyis sakk horvát szóból ered. A 13 piros és 12 fehér mezőből álló sakktábla már a 10. századtól fogva a horvát királyok jelvényeként van használatban. A színek állítólag a két ősi horvát törzsre, a vörös horvátokra és a fehér horvátokra utalnak. Ez azonban csak legenda, mint ahogy az is, hogy a sakktábla azért került fel a horvát címerre, mert Szvetozláv Surinj sakkban megverte a velencei dózsét, II. Orseolo Pétert, és így elnyerte a dalmát városok feletti ellenőrzés jogát. De a történelmi tényeket és legendákat egyaránt megcsúfolta az usztasavezér, Ante Pavelic rémuralma. Ezért a horvátoknál sokáig vitatkoztak arról, hogy milyen színû legyen az új állam címerében látható sakktábla első kockája. Egyesek szerint a fehér (ezüst) kockával kezdődő címer az igazi, a piros kockával kezdődő címer pedig nemzetrontó hamisítvány, mert ezt akkor használták, amikor Horvátország más nemzetek fennhatósága alatt élt. Mások szerint viszont a fehér kockával kezdődő címer használata utal az egykori nácibarát horvát (usztasa) kormányra, és ezért az önkényuralmi jelképnek minősül. Ahhoz, hogy az Árpád-sávos zászló visszakerüljön oda, ahová való, a nemzeti relikviák közé, mindkét politikai tábornak gesztust kellene gyakorolnia. A mérsékelt jobboldalon az Árpád-sávos zászló használóit egyszerûen el kellene tanácsolni a tüntetésekről. Megjegyzendő, a Fidesz március 15-i gyûlésén ez meg is történt, a moderátor felszólította a közönséget, hogy a csak a magyar nemzeti színû zászlót emelje a magasba. Ugyanakkor a baloldalnak is fel kellene hagynia a különböző jelképek kapcsán a hisztériakeltéssel, el kellene fogadni a ,,megterhelt" nemzeti szimbólumokat, ugyanúgy, ahogy a valódi Árpád-sávos zászló elemeit tartalmazó koronás címerrel tette, az Antall-kormány idején.

Pelle János


JobbINFO Extra: http://jobbinfo.tvn.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: konnacionalizmus, viszontláthatunk, nyilaskereszthez, horvátországnak, perszonálunióra, antifasisztákra, állásfoglalásra, finanszírozott, jobboldaliakra, visszakerüljön, kisajátították, kisajátítására, származásúakat, rendíthetetlen, középpontjában, totalitarizmus, nemzetmegtartó, megteremtette, baloldaliakat, nyilaskereszt, szimbólumaira, háromszázezer, felszólította, eszmerendszer, közvéleményre, kereszténység, megbélyegezte, szimbolizálja, megalakulásuk, felidézésével, szimbólumokat, nacionalizmus, kompromittált, karszalagján, táplálkozott, jelvényeként, ordas eszméket, jobboldali totalitarizmus, radikális kisebbség, kilencvenes években, fekete fogaskerék, tisztázatlan forrásokból, céllal létesült, magyar antifasisztákra, másikra eltû, hazai szélsõ, magyar szélsõ, német náci, saját hagyományára, maga „, magyar jelleget, nyolcszor vörössel, Közép-Kelet Európa, Szabó Albert-féle, Világnemzeti Népuralmista Párt”, Demokratikus Charta, Szabó Albert, Csurka István, Kárpát-Duna Nagyhazát, Szálasi Ferenc, Málnási Ödön, Milotay István, Oláh György, Badinyi Jós Ferenc, Szvetozláv Surinj, Orseolo Pétert, Ante Pavelic, Pelle János, JobbINFO Extra,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  A Mester kezének érintése  Facebookon kaptam  Ahogy emelkedik a rezgés...  Facebookon kaptam  Tehetségtelen gyerek nincs.  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 24  Próbálkozni kell ahhoz,  Facebookon kaptam  Becsüld meg azt amid van,...  Jó éjszakát  Zilahy Lajos gondolata  Az idő elsodorja létezésünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Ázzal aki csak szép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Ha így haladunk...  Szép estét kedves látogatóimna...  A keserű igazság  Miért nem menti meg Jézus...  Beney Zsuzsa - Tavasz  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Alakot vált...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Gizike bar...  Környezetvédelem  A világnak égető szüksége van ...  Jó éjszakát  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Volt egy...  Mindenünk, amink van, amit sze...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az embernek a társa: hiányzik.  Föld napja április 22  Föld napja április 22  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 24  Föld napja április 22  Jó éjt  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Emlék  A boldogság ült a világvégén  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A boldogság ült a világvégén  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az Európai Unió is foglalkozik...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam  Ha így haladunk...  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Rögtön puha Mézes Krémes  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Álom  Idézetek a barátságról  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Az embernek a társa: hiányzik.  Szép estét  Viharban csak az a fa marad ál...  Jó éjt 
Bejegyzés Címkék
ordas eszméket, jobboldali totalitarizmus, radikális kisebbség, kilencvenes években, fekete fogaskerék, tisztázatlan forrásokból, céllal létesült, magyar antifasisztákra, másikra elt&#251, hazai széls&#245, magyar széls&#245, német náci, saját hagyományára, maga &#8222, magyar jelleget, nyolcszor vörössel, elrendezés utalt, középkori zászlóhasználatra, mozgalom szándéka, nemzettartó paraszt, nemzetmegtartó n&#245, hungarizmus erkölcsi, magyar nemzetet, nyilasok &#8222, sumér-magyar rokonságra, evangéliumok kisajátítására, napokban halt, témával foglalkozó, antiszemita eszmékkel, nemzeti történelem, zsidó származásúakat, holokauszt felidézésével, törvényileg tiltott, történelmi relikviának, állami címer, történelmi magyar, szlovák Hlinka, fekete kett&#245, 1993-ban létrejött, baja saját, usztasák bitoroltak, magyar uralkodók, piros-fehér kockás, horvátok &#185, horvát királyok, színek állítólag, vörös horvátokra, fehér horvátokra, sakktábla azért, horvát címerre, velencei dózsét, dalmát városok, történelmi tényeket, horvátoknál sokáig, piros kockával, fehér kockával, egykori nácibarát, önkényuralmi jelképnek, nemzeti relikviák, mérsékelt jobboldalon, moderátor felszólította, magyar nemzeti, valódi Árpád-sávos, konnacionalizmus, viszontláthatunk, nyilaskereszthez, horvátországnak, perszonálunióra, antifasisztákra, állásfoglalásra, finanszírozott, jobboldaliakra, visszakerüljön, kisajátították, kisajátítására, származásúakat, rendíthetetlen, középpontjában, totalitarizmus, nemzetmegtartó, megteremtette, baloldaliakat, nyilaskereszt, szimbólumaira, háromszázezer, felszólította, eszmerendszer, közvéleményre, kereszténység, megbélyegezte, szimbolizálja, megalakulásuk, felidézésével, szimbólumokat, nacionalizmus, kompromittált, karszalagján, táplálkozott, jelvényeként, hangsúlyozni, önkényuralmi, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5712
  • e Hét: 19942
  • e Hónap: 31053
  • e Év: 184549
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.